ForsideKontaktFødevarerRustrfrit stålOm Smeden
Bornholmsk kvalitet - Kun rene råvarer

Stokkekildevej 1,
DK-3720 Aakirkeby


Telefon: +45 50 45 35 00


CVR: 25328736

Vi er lige her
Åbningstid

FROBERG:DAHL © Webmaster-Service

Fermenteret Grønt ; Ja hvad er nu dette …. Fermenterede grøntsager?

Jo, kommer man på de finere spise steder i storbyerne, kan man få det. Som noget smart og nyt. Men i bund og grund, er det faktisk en rigtig gammel måde af konservere sine grønsager på.

De fleste har nok hørt om tyskernes ”sauerkraut ” eller sur kål eller om måden denne kål fremstilles på.

Og det er nu egentlig ikke så kompliceret endda, for vores bedste og oldeforældre har gjort det i flere hundrede år:

Kålen bliver snittet og banket så saften forlader kålen. Bakterierne i kålen sætter en gærings proces i gang så der dannes alkohol.

Næste proces er eddiken. Bakteriekulturer tager over og omdanner alkoholen til eddikesyre der behændigt konservere kålen så denne kan holde sig.

Så i bund og grund er det en naturlig måde at konservere grønt på.

I dag bruger man dog en lidt mere kontrolleret metode, og det er heller ikke alle grønsager, som indeholder nok kulturer til at man kan styre en proces.

Så man tilsætter naturlige start-kulturer, så processen kan styres optimalt med det bedste resultat til følge.

Her på siden – og i SMEDENS varespejl – vil der løbende komme produkter som rødkål, hvidløg, løg, rødløg, hvidkål, samt meget andet.


Opskrifterne som vi arbejder ud efter i denne form for grønt stammer fra SMEDENS Oldemors sirligt nedgriflede kogebog fra 1930éne. Ja, nogle af opskrifterne kan vi datere helt tilbage til 1890érne fra hendes kogebøger (vores familie er stadigvæk i besiddelse af disse bøger).

SMEDENS – eller Rene Pedersens oldemor bar navnet Else Pedersen, og hun rejste rundt i det Danske land og kokkererede på herregårde og slotte. Hun sluttede sig karriere på Melsted Gaard, sidst i 1940érne, som dengang var en større og ”finere” gård i Melsted. I dag er Melstedgaard landbrugs museum.

Fermenteret Grønt