Madparadiset Bornholm

Er man vild med ny nordisk kvalitetsmad, bæredygtige løsninger, sild, karamel, rapsolie, ketchup og lakrids så er klippeøen et must.

Regional madkultur er først og fremmest mad med identitet. Vi ved, hvor det kommer fra. Vi ved, hvem der har haft fingrene i det! Vi kender - og fortæller gerne, hele historien fra jord til bord. 

 

                                                 

Det bornholmske madlandskab

Gå på opdagelse i det bornholmske madlandskab – kig ind i øens smukke haver, hvor du kan finde de mest eksotiske frugter i Danmark, som for eksempel figen og morbær, der nyder rigtig godt af klippernes varme. Også landmænd på Bornholm leverer råvarer til sublime madoplevelser – produkter som kokke fra nær og fjern bruger. Bornholm byder også på masser af muligheder for at få fisk. Ikke kun de røgede sild, men også torsk, laks og andre specialiteter. Og er du heldig, kan du stadig købe frisk fisk på havnen.

Fairtrade Bornholm

I 2010 blev Bornholm udnævnt som Danmarks første Fairtrade Ø. På Bornholm er det muligt at købe forskellige fairtrade produkter i øens butikker og flere arbejdspladser serverer bl.a. fairtrade-mærket kaffe for medarbejderne. Hos Bornholms Regionskommune arbejder man med bæredygtig udvikling på mange måder – heriblandt Fairtrade. Bornholms Regionskommune indkøber således en del Fairtrade-mærkede produkter.

Bornholm er i 2020 kåret som den mest ansvarsfulde Ø i EU.

Der er mere end 2.000 beboede øer i EU. Af dem er det Bornholm, der i 2020 har modtaget EU-Kommissionens hæder som den mest ansvarsfulde Ø.

“Responsible island prize” hedder energiprisen, som belønner udvikling af ny teknologi og vedvarende energi.

Bornholm har blandt andet udmærket sig ved tidligt at begynde udfasningen af kul og olie. Og med begrænsede økonomiske ressourcer til rådighed har øen fået etableret vedvarende energikilder såsom solceller, vindmøller, biomasse – samt foretaget investeringer i fjernvarme og andre innovative teknologier.

Resultatet er et effektivt og reduceret energiforbrug og store reduktioner i CO2-udledningen, et bevis på at grøn omstilling kan lykkes i praksis.

Gourmet fra Bornholm eksporteres

Virksomheder på Bornholm laver unikke fødevarer som fx verdensmester-ost, slagtervarer, chokolade, is, rapsolie, sennep, Økologisk ketchup, mel, brød, kiks, mejeriprodukter og meget mere. Heldigvis er det ikke kun bornholmerne, som har fået øjnene op for den høje kvalitet, der findes i de bornholmske produkter og fødevarer – de bornholmske lækkerier er også blevet en eksportvare. Men bare rolig! Der er nok til alle, der kommer til Bornholm – for tingene smager nu engang bedst på hjemmebane.

TILBAGE TIL TOP